2

Direct zien wat je energieverbruik is: HBV helpt je met handige display

20231225 energieverbruik 550x400

Veel mensen proberen de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Dat doen ze door te letten op wat ze verbruiken. Begin 2024 komt daar een handig hulpmiddel voor!

De HBV start met energie displays

“De energie displays helpen om bewust te kijken naar je energieverbruik”, vertelt Henk Smits, voorzitter van de HuurdersBelangenVereniging Etten-Leur. Henk Smits: “Want, jouw gedrag heeft hier invloed op. Niet iedereen staat hier bij stil. Daarom starten wij met een proefproject.” 100 Alwel huurders in Etten-Leur krijgen een energie display. Die laat het actuele verbruik zien van gas en stroom. De huurders mogen de display een jaar lang gebruiken. Daarna zullen de voordelen van het gebruik van het energiedisplay zichtbaar zijn.

Stilstaan bij je woongedrag
Bestuurslid van de HBV, Jan van Iersel : “Wat is het effect van korter douchen? De verwarming lager zetten? Of lampen uitdoen, die onnodig aanstaan? Op zo’n display kun je direct zien wat dit doet voor je verbruik. Dat zet je wel aan het denken!” De HBV hoopt ook dat bewoners kijken naar kleine aanpassingen. “Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips of radiatorfolie. En goed ventileren”, vult Henk Smits aan. “Want zo voorkom je schimmel of vocht in huis. Klinkt misschien gek, maar met goed ventileren bespaar je ook op gasverbruik. Verse lucht verwarmt namelijk makkelijker dan vochtige lucht. Dus, heb je minder gas nodig.”

Een mooie samenwerking
De HBV doet dit proefproject met Alwel, DuurSaam Etten-Leur en de gemeente. Henk Smits : “Ook twee huurders werkten actief mee aan de voorbereiding. Daar zijn we extra blij mee. Zij zijn ook betrokken bij de verdere uitvoering.”

Wie kan meedoen, krijgt vanzelf bericht van de HBV
De HBV zet zich actief in voor duurzaamheid en betaalbaarheid. Henk Smits is trots: “We hebben toch maar weer een nieuw concreet project voor mekaar. We hopen dit eind van 2024 concreet te maken met besparingen van de huurders die meedoen.” De HBV houdt huurders op de hoogte via hun website en de nieuwsbrieven naar leden. “Wie kan meedoen, krijgt vanzelf bericht van ons. Afhankelijk van het resultaat en de financiën, bekijken we of we de 100 displays later uitbreiden.”

Volg ons op:


 Doorzoek onze website: