2

Leveren zonnepanelen nog wel genoeg geld op?

Veel mensen vragen zich af of het leggen van zonnepanelen nog wel voordeel oplevert. Blijft de salderingsregeling wel bestaan? En hoeveel extra kosten rekent mijn energieleverancier straks als ik zonnepanelen heb? Wij zijn van mening dat het nog steeds geld oplevert.

Nieuwe kabinet wil salderingsregeling afschaffen

Eerst leggen we kort uit wat salderen is. Salderen betekent dat mensen met zonnepanelen de stroom die ze opwekken én op dat moment niet nodig hebben, aan het stroomnet mogen leveren en op een later moment mogen gebruiken zonder extra kosten.

Afgelopen februari stemde de Eerste Kamer nog tegen het afschaffen van de regeling. Van de coalitiepartijen was alleen de VVD daar voorstander van afschaffing. De overige partijen wezen erop dat huizeneigenaren bij de aanschaf van zonnepanelen hadden gerekend op die regeling om de panelen terug te verdienen. Toch blijkt nu dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer verdwijnt. Er is geen toelichting gegeven op het plan.

Vooral bij huiseigenaren zorgt dit voor onvrede. Voor huurders ligt dat iets anders. Huurders hebben geen gedane investering die zij moeten terugverdienen. De servicekosten die maandelijks betaald worden, liggen (over het algemeen) lager dan de opbrengst van de panelen. De opgewekte energie ‘levert geen geld op’, maar bespaart wél geld.

De afschaffing van de salderingsregeling maakt het ook voor huurders nóg belangrijker om de opgewekte energie direct te verbruiken. Dus: wassen als de zon schijnt.

Extra kosten die de energieleverancier rekent?

Steeds meer energieleveranciers brengen extra kosten in rekening bij klanten die zonnepanelen hebben. Als energieleveranciers daadwerkelijk hogere kosten maken bij klanten met zonnepanelen, mogen leveranciers die klanten vragen om extra te betalen. Maar ook met deze extra terugleverkosten leveren zonnepanelen voor huurders nog steeds financieel voordeel op.

Een huiseigenaar moet eerst de investering terugverdienen voor hij geld bespaart; Een huurder bespaart direct energie en daarmee ook direct geld.

We adviseren belangstellende huurders om zich goed te laten adviseren in een persoonlijk gesprek. Het heeft nu te maken met het verbruik, het moment waarop de energie gebruikt wordt, de energiemaatschappij en het soort contract dat er gekozen is.

Volg ons op:


 Doorzoek onze website: